9 tips om overprikkeling tijdens de feestdagen te voorkomen

Overprikkeling feestdagen voorkomen

Wist je dat we als mens gemiddeld per seconde 11 miljoen prikkels te verwerken krijgen? En dit is nog maar in een normale situatie. Moet je nagaan hoeveel het er zullen zijn tijdens zo’n spannend iets als Sinterklaas op school, pakjesavond, kerst, etc. Als die mensen, lichtjes, kleuren, pakjes, indrukken, gezelligheid… Geen wonder dat kinderen hier onrustig van worden he?

Het ene kind kan nu eenmaal beter met veel prikkels omgaan (deze filteren) dan de ander. Bij sommige kinderen komen veel van deze prikkels hard aan, waardoor ze sneller druk, moe, boos of huilerig worden. Het is ze dan teveel. Helaas zien we dit pas vaak als het al te laat is. Met een moe, boos of hyper kind kan je nog weinig bijsturen. Het cliché gaat ook hier op: voorkomen is beter dan genezen. Zo kun je allemaal een gezellig avondje hebben!

De kunst voor een leuk feest voor iedereen is het inrichten vanuit de belevingswereld van je kind. Als je een gevoelig kind hebt, weet je dat hij/zij sneller reageert op dingen die anders gaan. Dingen sneller spannend vindt. Dus ben je vast al vaker bezig met hoe je dingen minder spannend kan maken. Het is schipperen tussen je eigen idee bij bijvoorbeeld Sinterklaas (wat jij zo leuk zou vinden) en wat voor je kind leuk is. Een paar jaar geleden begeleidde ik de ouders van een zeer gevoelig meisje van 5 jaar. Het liefst zouden ze zelf het huis gezellig versieren, veel pakjes laten brengen door een buurman verkleed als Piet en hun kinderen verrassen met de inhoud. Echter was dit al 2 jaar op rij een groot fiasco. De weken dat Sinterklaas in het land was sliep hun dochter amper, was steeds maar bezig met wat ze zou krijgen, wat er allemaal anders ging en vond Sint en Piet eigenlijk maar doodeng. Op mijn aanraden besloten ze meer te kijken naar wat het voor haar leuk zou maken. Ze kwamen zelf tot deze oplossing, die ze na een fijn en succesvol traject toe mailden:

“Wij vieren Sinterklaas nu op onze eigen manier. Geen verklede mensen en andere poespas. Cadeautjes koop ik samen met m’n dochter, en ik pak ze samen in. Zo krijgt ze iets wat ze wil, weet ze wat ze krijgt en welk pakje het is. Dat geeft haar rust en duidelijkheid. Als ik dit niet doe, is ze de hele dag bezig met wat ze zal krijgen, slaapt ze slecht en hebt ik op de dag zelf een bijna onhandelbaar kind. Dit was even wennen, maar het zorgde er wel voor dat het voor ons allemaal een leuk feest werd!”

Eerlijk is eerlijk. Het was voor deze ouders even inleveren op hun eigen ideeën bij het feest, maar ze vonden zo wel een manier waar ze zich zelf ook helemaal in konden vinden. Want uiteindelijk is natuurlijk het enige wat je wilt, dat het voor je kinderen leuk is! Zij blij, jij blij. Toch?

Hieronder vind je 9 tips waarmee je de feestdagen leuker, gezelliger en minder spannend kunt maken voor jouw kind. Dan wordt het écht voor iedereen een feestje!

TIPS

  1. Stel je eigen verwachtingen bij en kijk wat je kind nodig heeft. Ga net als de ouders hierboven na wat het voor jouw kind écht een ontspannen feestje zou maken, en doe dat gewoon! Ook al is het anders dan andere ouders doen.
  2. Soms is het handig om eerder de Sinterklaas waarheid te vertellen. Ga bij jezelf maar na: als je eenmaal weet dat het volwassen mensen in pakken zijn die liedjes komen zingen, pepernoten strooien en een cadeautje achterlaten, is het al een stuk minder spannend. Ouders die dit deden:

“ We hebben ons zoontje al toen hij 4 jaar was verteld dat Sinterklaas niet bestaat en uitgelegd dat het verklede mensen zijn en hoe alles zit. Eerst reageerde hij boos, maar nu hij de waarheid weet is het Sinterklaasfeest minder spannend. Hij wil nu wel gewoon mee naar de intocht, zingt mee met de liedjes en kan er meer van genieten. Bovendien vindt hij het prachtig dat hij iets weet wat anderen nog niet weten. Het is ons geheimpje.”

  1. Voorspelbaarheid (weten wat er gaat gebeuren) geeft rust! Houd dus zoveel mogelijk je vaste dagritme aan. Je denkt dat je je kind fijn verwent met bijzonder eten en latere bedtijden, maar dit geeft juist ook veel onrust en kan ze juist van slag maken (dit zullen ze niet zeggen, maar merk je aan drukker gedrag of bijvoorbeeld slechter slapen).
  2. Houd jezelf in met de feestversieringen. Felle kleuren en lichtjes zijn heftige prikkels, en dus moeilijk te negeren om te focussen op wat papa of mama zegt. Bovendien zijn ze moeilijk om af te blijven (moeilijk filteren = meer opvallen = aantrekkelijker), en het is voor je kind extra moeilijk om zich naast een fonkelende kermis kerstboom te ontspannen.
  3. Sint en Piet eng? Maak het thuis niet te spannend: dus geen Pieten die pepernoten naar binnen strooien, maar bijvoorbeeld een vertrouwde buurman die aanbelt en zegt dat hij eerder die avond een verstrooide Piet had die de cadeautjes verkeerd had bezorgd ofzo.
  4. Balans! Zorg voor voldoende afwisseling van prikkelrijk en prikkelarme tijd. Tijdens een intocht, Sint op school, kerstdiner, loopt het hoofd snel vol met de vele prikkels. Bied je kind op tijd rust (voordat het hoofd overloopt) om het hoofd weer wat te legen. Dit kan bijv. door even buiten te spelen, rustig een boekje te lezen o.i.d.
  5. Is jouw kind ook non-stop bezig met wat hij zal krijgen? En hier heel onrustig door. Maak een schoengedicht waarin Sint/Piet ‘per ongeluk’ verklapt wat er gekocht is. Of doe net als de ouders hierboven en koop het samen.
  6. Sint op school, kerstdiner of iets anders spannends? Laat je kind een vaste taak geven, zodat hij weet wat hij moet doen. Dit geeft houvast, en maakt het meer voorspelbaar en minder spannend.
  7. Voor sommige kinderen is het belangrijk dat ze Sinterklaas ook weer zien vertrekken, als ‘bevestiging’ dat het weer afgelopen is en ze niet meer onverwacht overal Pieten kunnen tegenkomen etc. In sommige steden wordt daarom een ‘uittocht’ georganiseerd. Via google makkelijk te vinden of dit ook bij jou in de buurt is. Op YouTube zijn ook veel afleveringen van de uittocht te vinden die gekeken kunnen worden.

Heb jij nog een tip: post deze hieronder voor andere ouders! Sharing is caring 🙂

Leave your comment