Corona - Praktijk PsychoWijs | Kinderpsychologen | Angsten overwinnen
other-pages-header
corona-4936812_1920

De wereld op z'n kop! Wat nu?!

Sinds twee weken tijd ziet ons dagelijks leven er ineens heel anders uit. Als ouder zit je thuis met de kinderen in een soort spagaat, waarin je een dappere poging doet om school en werk op de een of andere manier te combineren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de zorgen die je misschien hebt om de opa's en oma's en oja: het gewone huishouden blijft ook gewoon doordraaien.

Hoewel iedereen zijn best doet om de kinderen zoveel mogelijk ontzien en uit de wind te houden van alle (nep)nieuwsberichten, merken onze kids natuurlijk dat er wat aan de hand is.

Maar hoe praat je nu met je kind over het Corona-virus? Hoe leg je nu uit wat het betekent, zonder dat je je kind nachtmerries aanpraat?

1 ding kunnen we alvast als tip meegeven: zeggen dat er niets aan de hand is werkt niet.

Op deze pagina hebben we daarom verschillende filmpjes en documenten verzameld, die je kunnen helpen om het met je kind te bespreken. Mis je nog informatie of heb je een goeie tip? Laat het ons weten, dan voegen we het toe!

Hoe praat je met je kind over het Corona Virus?

Handreiking
Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie heeft een handreiking geschreven met tips en praktische adviezen hoe je met je (angstige/jonge) kind over het Corona virus kan praten. Wat moet je nu juist wel, en wat niet, doen?

Je kan hem HIER gratis downloaden

Toespraak Rutte Visueel

De toespraak van Rutte is voor kinderen niet altijd goed te volgen. De makers van 'Teken je Boodschap' hebben daarom de toespraak uitgetekend! Een mooie overzichtelijk mindmap om samen met je kind te bekijken!

Download hem gratis.

Vraag & Antwoord: de scholen dicht, wat nu?!
Naast partner, moeder, vader ook nog juf en meester zijn. Ga er maar aanstaan! Scholen werken kei hard om het onderwijs zo goed mogelijk door te laten lopen. Wat betekent dit voor jullie als ouders, wat mag je van scholen verwachten? Hoe zit het met de eindtoets? Oudersenonderwijs.nl hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Lees de meest gestelde vragen en antwoorden over de dichte scholen & het onderwijs.

Video's met uitleg

Vind je het lastig om het zelf uit te leggen? Misschien wel omdat je het zelf ook een spannende situatie vindt? Kijk dan eens of de volgende video's  je kunnen helpen.

Belangrijk: kijk de video eerst zelf en beoordeel dan of hij gepast is voor jouw kind! Elk kind is anders, jij als ouder kan het beste inschatten wat je kind nodig heeft.

Colette de Bruin (van de methode Geef me de Vijf) legt middels simpele tekeningen uit wat het Corona virus is, wat het betekent voor jou kind en wat voor afspraken daaruit volgen. Ze heeft het opgedeeld in 3 fases.

Houdt jouw kind van structuur, overzicht en voorspelbaarheid? Dan zijn deze video's misschien fijn om samen te kijken.

Jeugdjournaal:

Ook het Jeugdjournaal heeft een speciale uitzending gemaakt (van +/-25 min) over het Coronavirus. In deze aflevering konden kinderen hun vragen  stellen. Je kan hem ook hier terugkijken

TIP:
kijk op de website van het jeugdjournaal voor meer items over het corona virus

Prentenboeken met uitleg

De Corona's op gezinsvakantie:
Een getekend prentenboek over wat Corona is, hoe het zich verspreid en wat kinderen kunnen doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Download gratis: Corona kinderboek 'De Corona's op gezinsvakantie'


Flip, grote vriend en Corona:

Een gefotografeerd prentenboek over twee knuffelkonijnen. Grote vriend legt uit waarom de school, het zwemband, de dierentuin dicht zijn en waarom Flip niet naar opa en oma kan gaan. Ook informatief over hygiëne en de verspreiding tegengaan.

Download gratis: Flip, grote vriend en Corona


Nijntje en het Coronavirus

Een getekend Nijntje verhaaltje met uitleg over Corona, dat de scholen dichtgaan. Ook kan Nijntje niet met haar vriendinnetje spelen. Gelukkig raakt ze niet besmet en kan ze op het einde weer fijn samenspelen.

Download gratis: Nijn en het Coronavirus

Een pakketje Rust

In deze roerige en spannende tijden heb je sneller last van gevoelens van onrust, spanning en onzekerheid. Speciaal daarvoor maakte de club van RelaxKids een Pakketje Rust:

Download hier gratis het Pakketje Rust

Behoefte aan wat positief nieuws?

Eerlijk gezegd word ik zelf af en toe een beetje gedeprimeerd als ik 's ochtends de nieuwswebsites open en alleen maar ellendig Corona nieuws zie. Het is de trieste waarheid, maar teveel en te vaak jezelf hieraan blootstellen is niet goed voor je gemoedstoestand. Heel blij was ik met deze pagina, waar ALLEEN MAAR HET POSITIEVE CORONA NIEUWS op staat!

https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2021/coronavirus-dit-is-het-goede-nieuws

Tips om het leuk te houden thuis

 • wees lief voor jezelf en stel niet te hoge verwachtingen aan alle taken die je ineens op je bordje hebt gekregen. Juf of meester zijn is een vak, dus we kunnen niet exact het zelfde van ouders vragen. Je doet je best en een kleine achterstand halen ze echt wel weer in.
 • De mentale gezondheid van je kind is belangrijker dan alle strijdt over school.  Beloon op inzet van je kind en niet op resultaat, sluit altijd positief af, zo maak je het makkelijker voor je kind om het de volgende keer nog een keer te proberen.
 • Zorg voor routine en duidelijke regels thuis. Maak een (visueel)dagprogramma met elke dag de zelfde blokjes. School heeft altijd veel structuur, probeer deze zo goed als mogelijk over te nemen. dit helpt je kind aan de slag te gaan met schoolwerk.
 • Gebruik bij veel weerstand met (specifieke) vakken tijdelijk een beloningsschema. BV: elke dag even proberen te lezen/rekenen = een stempel. Met 5 stempels in het weekend pannenkoeken eten. Let op dat je de stempels nooit kan terugnemen als straf en beloont op inzet. Geef de stempel direct en houdt je altijd aan de afgesproken beloning.
 • Zorg voor voldoende afwisseling tussen inspanning en ontspanning, binnen en buiten, bewegen en zitten.
 • Maak de leer-activiteiten niet te lang. 20 minuten met school bezig en dan even 5 minuten rennen. herhaal dit 2-3 keer. Daarna even weer een langere (beweeg)pauze.
 • Plan elke dag een 'rust-moment' voor het hele gezin in, iedereen even een rustige activiteit op zijn/haar eigen kamer, bijvoorbeeld na de lunch.
 • Bedenk waar jouw kind het beste kan leren. Net als veel volwassenen is het makkelijker als er een duidelijk scheiding is tussen "school" en "ontspannen" Een aparte kamer/kantoor helpt ze bijvoorbeeld  makkelijker in de "leer-stand" te komen dan wanneer ze tussen hun speelgoed en knutselwerk zitten.
 • Wees creatief. Leren en bewegen gaat goed samen, daarnaast leren (jonge) kinderen het beste door te spelen. Zoek op internet naar inspiration, er wordt veel gedeeld door ouders.
  BV: ren je rot sommen: maak een raster met punten met pionnen/stoepkrijgt van 3 bij 3. geeft alle negen punten een cijfer. laat je kind starten met bij punt 1. geeft opdrachten met plus en min sommen "plus 6", "min 3". Je kind rekent de som uit en rent naar het goede antwoord.Kijk voor meer inspiratie eens op deze websites:
  Kidzproof
Schermafbeelding 2020-03-26 om 10.44.37