Een blog voor ouders: De drie grootste valkuilen en oplossingen bij goede voornemens

goede-voornemens-klembord-staand2017

De tweede week van januari: hoeveel van jouw goede voornemens staan er nog overeind? Normaal zijn we helemaal niet zo pessimistisch, maar van goede voornemens is het algemeen bekend dat ze niet lang stand houden. Hoe komt dat? Wat zijn de grootste valkuilen en hoe kan je je voornemens wel volhouden? Oftewel: hoe kan je kleine veranderingen in je leven vormgeven?

Valkuil 1: stoppen met roken, drinken, etc.
Veel mensen nemen zich voor per 1 januari te stoppen met roken, drinken of andere ongezond gedrag. Wat ze zich vaak niet realiseren, is dat als je abrupt stopt met iets wat je gewend bent te doen op vaste momenten (zoals na het werk een wijntje drinken, koffie en een sigaret), er een ‘gat’ valt. Ze denken niet na over een vervanging van het gedrag. Zonder een goed alternatief dat het gat enigszins vult is het moeilijk volhouden. Je wordt steeds herinnerd aan het niet hebben van je ongezonde maar fijne oude gewoonte.
TIP: Niet stoppen, maar vervangen! Bedenk niet: wat wil ik stoppen? Maar: wat wil ik doen in plaats van… Be creative!

Valkuil 2: Meer sporten 
Heb jij je voorgenomen meer te gaan sporten? Heb je toevallig teveel vrije tijd, dan is dat geen probleem. Had je al een redelijk druk schema, dan geldt eigenlijk hetzelfde als hierboven, maar dan andersom: waar ga je het sporten voor vervangen. Iets nieuws opnemen in een druk schema is relatief onrealistisch gebleken. Beter schrap je dus iets van je schema en ga je in die tijd sporten.
TIP: Ga sporten in de plaats van…. , bijvoorbeeld een uur tv kijken, gamen, de kinderen naar bed brengen (hiervoor natuurlijk afspraken maken met je wederhelft, en een andere dag de rollen omdraaien).

Valkuil 3: De lat te hoog leggen 
Dit lijkt een open deur, maar geloof me: de meeste mensen leggen de lat te hoog om zichzelf voldoende te kunnen blijven motiveren. Een voornemen als van nooit naar drie keer per week sporten of een jaar lang geen alcohol als je gewend bent elk weekend te drinken is heel pittig. Het kan een prachtig einddoel zijn, maar waarom moet het in één keer? Een doel opdelen in stapjes verlaagt de drempel, vergroot de kansen dat je het volhoudt en haalt, en elke overwinning kunnen vieren werkt veel motiverende!

TIP: Stel een einddoel en minstens 5 stappen hoe je daar naar toe kunt werken. Maak deze stappen overzichtelijk (binnen een paar weken tot een maand te behalen) en realistisch. In het halen van de tussenstappen moet je minstens 80% vertrouwen hebben. Wil je stoppen met roken of drinken, deel dit dan ook op in tijdsperiodes, en bouw dit op van bijv. een week of 2 weken, naar steeds langer en beloon jezelf met elke behaalde periode.

En opnieuw, en opnieuw en opnieuw! 
Lukt het niet in één keer om je (tussen)doelen te behalen? Geen probleem. Praten en lopen leerde je ook niet in één keer. Probeer het gewoon opnieuw! De aanhouder wint. We wensen je heel veel succes!

Hulp
sommige gedragspatronen zijn echter soms zo hardnekkig dat het alleen niet lukt. Ook wij als psycholoog komen daar niet mee weg. Soms is het nodig om iemand mee te laten kijken die je helpt de cirkel te doorbreken. En dat geldt met álle gedrags- en denk patronen. We helpen er dagelijks mensen mee. Wil je dat we een keer gratis mee kijken omdat dat je denkt dat je nu wel lang genoeg hebt aangemodderd? Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek. We reserveren per maand standaard een aantal momenten om met mensen mee te kijken. Ben jij de volgende?

Leave your comment