Gezellig samen spelen op de camping…. Of niet?

kinderen samen spelen

Je hebt er al weken naar uitgekeken. Lekker met je billen in het zand, de kinderen in de buurt aan het knoeien met water, een heerlijke mocktail naast je stoel en als het even lukt een leuk boek op je schoot. Thuis kunnen je kinderen zich prima zelf vermaken. Je hebt alle vertrouwen dat het hier ook wel goed komt. Toch?

Helaas blijkt dat niet het geval. Je ziet je kind in z’n eentje een beetje rond scharrelen, waar andere kinderen samen de grootste lol hebben. En wanneer je kind probeert om mee te spelen eindigt het met dat hij, of zij, boos, huilend en gefrustreerd bij je komt: “ze pesten me! Ik vind de kinderen hier niet aardig! Ik mag nooit eens meespelen!’ Met als gevolg dat je kind stilletjes in een hoekje van de tent alsnog spelletjes aan het spelen is op de tablet. Dit is niet wat je voor ogen had.

Niet alleen

Het is een situatie die we heel vaak tegen komen. Een nieuwe klas, nieuwe kinderen op vakantie, nieuwe kinderen in de buurt. Het maken van sociale contacten kan soms best ingewikkeld zijn! En dat geeft helemaal niets. Helaas zien we dat sommige kinderen er door ontmoedigd worden, dingen zich persoonlijk aantrekken, niet uit de sombere bui kunnen komen of juist wat angstig worden. Bang voor de reactie dat ze misschien wel  ‘afgewezen’ worden. Deze kinderen worden stiller en stiller en liggen soms nog uren te piekeren in hun bed. Dit is niet wat je voor ogen had.

Spiraal

Ik denk dat je hem wel aan voelt komen. Soms gebeuren er een aantal incidenten op een rij die maken dat een kind in een negatieve spiraal komt. Bij elke nieuwe situatie gaan ze al direct uit van het ergste. En heel menselijk willen ze deze negatieve gevoelens graag vermijden, waardoor ze zich terug gaan trekken in plaats van dat ze zelfstandig de wereld(of de camping) gaan ontdekken. We leren van ervaringen, en je kunt je voorstellen dat als je een paar keer op rij een negatieve reactie hebt gehad, dat je denkt dat het de volgende keer ook wel weer zo zal zijn. Daar zit dus de denkfout

Denkfouten

We maken allemaal denkfouten. We denken van alles maar heel vaak zijn deze gedachten niet altijd waar. Je wordt bijvoorbeeld niet altijd afgewezen omdat kinderen je niet leuk vinden. Heel vaak zijn er ook nog andere redenen. Ze zijn bijvoorbeeld net begonnen met een spelletje, en bij de volgende ronde mag je wel mee doen. Of de andere kinderen zijn wat minder flexibele en vinden het gewoon lastig dat er ineens een derde persoon bij komt die zich er in gaat mengen. Of het is een spelletje dat alleen met z’n tweetjes kan, maar straks willen ze wel wat anders spelen. Het stomme is, dat wanneer je in die spiraal zit, je helemaal geen aandacht meer hebt voor deze andere mogelijkheden. Je hecht veel te veel waarde aan die ene negatieve denkfout. En die maakt dat je je niet fijner gaat voelen helaas.

Aan de slag & oefenen!

Wat kan je nu doen als je merkt dat je kind steeds meer negatieve dingen denkt en zegt? Dat is een kwestie van oefenen! Je hoort ons wel vaker zeggen:

“alles wat je aandacht geeft groeit”

Dat geldt ook hier. Hoe meer aandacht je aan de andere, positieve gedachten en mogelijkheden geeft, hoe minder je aan de negatieve denkfout denkt. Dat gaat uiteraard niet in één keer. Dat is een kwestie van heel erg veel herhalen.

En let op! Wanneer je je kind helpt deze andere mogelijkheden te benoemen zullen ze je eerst niet geloven! Druk dan niet te hard door, maar geef ook niet op. Kijk of je samen bewijzen kan vinden voor die andere mogelijkheden. Stuur je kind bijvoorbeeld terug naar het groepje om te vragen of ze straks, na dit spelletje, een ander spelletje samen willen doen. En, ja, helaas zijn er ook kinderen die écht niet samen willen spelen, gelukkig zijn dat er vaak maar weinig.

Samen doen

Sommige kinderen kunnen zelf met een tip of advies aan de slag. En sommige kinderen vinden dat lastig of gewoon heel spannend. Vaak helpt het om het samen eerst te oefenen, of door even mee te lopen. Maar laat ze het wel zelf doen! Je aanwezigheid is soms al voldoende om je kind zich sterker te laten voelen ? En als ze het zo spannend vinden dat het meer stress oplevert dan wenselijk, stop dan even met proberen en stuur ons een berichtje. We kijken graag met je mee om te kijken hoe we je zoon of dochter sterker en zekerder kunnen maken.

Heel veel succes en veel plezier op de camping (of een andere vakantieplek). Ik ben heel benieuwd of het je zoon of dochter uiteindelijk tóch gelukt is vriendjes te maken, wil je het me laten weten hieronder in een reactie?

P.S. 1 Meer tips over weerbaarheid lezen? bekijk dan ook onze andere blogs over dit onderwerp, bijvoorbeeld over weerbaarheid bij kleuters, of het verhaal van Roxanne over omgaan met kleine tegenslagen

P.S.2 Kennen jullie onze weerbaarheidstrainingen al? Meer informatie vind je HIER

 

Leave your comment