Info voor kids - Praktijk PsychoWijs | Kinderpsychologen | Angsten overwinnen
other-pages-header

Info voor kids

Onzeker, bang of bezorgd?

Iedereen is wel eens bang, dat is heel normaal. En meestal maar goed ook, bijvoorbeeld als je op een hoge brug, berg of toren staat. Doordat je bang bent om te vallen, kijk of leun je niet te ver over het randje. De kriebel in je buik helpt je daarbij wel. Bang zijn is dus een soort alarm dat je helpt om veilig te blijven.

Af en toe bang zijn is dus helemaal niet erg. Maar soms gaat bang zijn je in de weg zitten. Je alarm gaat dan steeds vaker af. Je voelt je dan ook bang terwijl het niet nodig is, en daardoor durf je minder. Misschien durf je niet meer naar school te gaan, ben je vaak bang om foutjes te maken, vind je het heel eng om alleen thuis of alleen boven te zijn in het donker, of ben je heel bang voor een dier. Je kan je ook steeds zorgen maken of alles wel goed zal gaan en of iemand niet een ongeluk zal krijgen, dat heet piekeren. Sommige kinderen worden bang nadat ze iets naars hebben gezien of meegemaakt.

Al deze kinderen komen bij ons om weer sterker te worden dan hun angst. Ze zijn het zat dat ze de dingen die ze leuk vinden niet meer durven. Of ze willen zich niet meer zo naar voelen. Bang zijn kan net zo rot voelen als ziek zijn, je bent dan minder vrolijk. Misschien wil je wel vaker vrolijk zijn! Deze dappere kinderen komen bij ons om hun angst te overwinnen. En bof jij even: dat is precies waar wij goed in zijn! Het is ons werk om kinderen van hun angst af te helpen.

Ga jij mee in onze achtbaan?

Je bent vast wel eens in een pretpark of op de kermis geweest. Ken je dat spannende, angstige gevoel net voordat je in een spannende attractie stapt? Stel dat je in een achtbaan gaat: je stapt in en laat de veilige, vaste grond achter je. Bungelend boven de grond is de enige houvast de beugel van je stoeltje. Die houdt je veilig. Maar je weet niet wat er gaat komen en je kan niet anders dan je over geven aan het ritje. Wanneer je uitstapt pompt de adrenaline door je lichaam: dat was gaaf! Nog een keer?!

Wanneer je bij ons je angst komt overwinnen, voelt het soms een beetje hetzelfde. Het is een ritje langs je gevoelens, je gedachten en misschien wel langs gebeurtenissen uit je verleden die niet leuk zijn. Misschien ga je ineens twijfelen: waar ben ik aan begonnen, dit is helemaal niet leuk. We gaan je sterk maken, maar ook uitdagen om je angst te laten zien hoe sterk je bent. En dat is spannend, maar we doen het samen. We zullen je altijd luisteren naar wat jij al durft en wat jij wilt proberen. We moedigen je aan om dit te gaan doen. Want hoe eng het eerst ook lijkt (net als de achtbaan), aan het einde van de rit zal je achterom kijken en denken: wauw, dat heb ik even geflikt. Heb ik dát gedaan?! Je zult sterker, zelfverzekerder en slimmer zijn. Want je hebt geleerd dat, ook al is het een bumpy ride geweest, je altijd weer met twee voeten veilig op de grond staat.

weerbaarheid & zelfvertrouwen

Meest gestelde vragen

We vinden het belangrijk om voldoende persoonlijke aandacht aan een kind te geven, daarom zijn de groepen van de kleuters niet groter dan 6 en de groepen van de oudere kinderen niet groter dan 8 kinderen.

In elke groep reserveren wij 1 plaats voor een kind die uit een gezin komt die op of onder bijstandsniveau leeft. Voor deze kinderen geldt een korting van 70%. Dit kun je in het aanmeldingsgesprek aangeven. Daarnaast kan je de investering in termijnen betalen.

Eén keer een bijeenkomst missen is niet erg. Mocht je vaker niet kunnen, geef dit dan aan. Dan kijken we met je mee naar een oplossing.

We vinden het belangrijk dat er ook thuis geoefend wordt. Uit ervaring weten we dat dit een groot effect op het resultaat van de training. Je helpt je kind de vertaling maken van de training naar het toepassen in zijn dagelijks leven. Ga ervan uit dat je elke dag minimaal een kwartier met je kind even bezig bent met een verhaaltje of een opdracht. Daarnaast vertellen we ouders na elke bijeenkomst wat we gedaan hebben. Voordat de training begint, verwachten we dat ouders deelnemen aan de ouderavond. Deze duurt 1,5 uur en hierin worden de persoonlijke doelen opgesteld voor ieder kind.

De boeken zijn te bestellen via www.bol.com en www.eci.nl. Je kan ook aangeven dat je ze via ons wilt bestellen. Je kind krijgt het boek dan tijdens de eerste bijeenkomst mee naar huis.

Meer weten over hulp bij angst, onzeker zijn of nadat je iets naars hebt meegemaakt

Let op: aanmelden kan door ouders en kinderen ouder dan 16 jaar. We nemen binnen 2 werkdagen contact op.