Maar waar gaan we dan naar toe?!

op vakantie met kids tips

Tussen de sportclubjes, je werk, het sporten en je sociale contacten door heb je met zorgvuldigheid een leuke vakantiebestemming uitgezocht. Beetje lastmMinute, dat wel. Je kijkt er al naar uit dat je even niets meer hoeft, dat je thuis even de boel de boel kan laten. Maar twee weken voor vertrek begint het gedoe thuis. En eenmaal op de bestemming aangekomen blijft het strijd.

Keer op keer komt je zoon of dochter uit bed. Keer op keer hoor je van boven “Mama!”. Zuchtend sta je weer op van de bank. Of je kijkt je partner aan met de vraag of je nu wéér naar boven zou moeten gaan, of niet. Waarom slaapt ze nu niet gewoon?

Overdag is je kind hangerig en er is steeds vaker ruzie met je jongste zoontje. Ze huilt om het minste en geringste en ook het eten gaat lastiger. Ze voelt vast de inpak-stress van jullie, denk je. Er moeten ook zoveel spullen mee met kleine kinderen!

Vragen, vragen en nog eens vragen

Tussendoor stelt je kind vragen. Veel vragen. “Waar gaan we naar toen? Is er een zwembad? Is het zwembad groot? Slaap ik bij jullie op de kamer? Wat is er voor ontbijt? Mogen mijn barbies mee? Wat als ik het eten nu niet lust? Hoe lang gaan we weg? Wanneer gaan we weg? Gaan we vliegen? Wat als het vliegtuig neerstort? Zijn er daar ook kindjes? Wat als de kindjes niet met mij willen spelen?”

Op de gekste momenten popt er weer eentje op. Je snapt dat ze wil weten waar ze aan toe is, maar jij weet ook niet alle antwoorden! De vragen blijven maar komen, je wordt er zelf ook een beetje geïrriteerd van.

Routine

Als je opgroeit is de wereld in het begin nog klein. Naarmate je ouder wordt, groeit de wereld met je mee. Je begint steeds meer oorzaak-gevolg te beseffen en je gaat begrijpen dat een bed thuis bijna gelijk is als met een bed op vakantie. Maar voordat je die dingen begrijpt kan de wereld best een enge, onvoorspelbare plek zijn, waar elke nieuwe situatie weer anders lijkt te zijn. Eén van de dingen die helpt om je veilig te voelen als kind, zijn routines.

Thuis heb je er waarschijnlijk tientallen, vaak onbewust. Een vaste volgorde, een vaste plek, een vast verhaaltje of grapje voor het slapen gaan. Het zorgt ervoor dat je kind zich veilig voelt en kan ontspannen. Op vakantie is vaak alles anders, en dat snappen ze maar al te goed. Anders eten, andere geuren, ander bed, andere tijden, en ga zo maar door.

Eerste tip voor op vakantie: zorg dat je de routines van thuis (deels) vasthoudt. Dat voelt vertrouwt en helpt je kind om te ontspannen.

Controle

Naast routines is controle en voorspelbaarheid heel helpend als je kind het spannend vindt. Dat geldt trouwens niet alleen voor vakantie bestemmingen, maar ook een nieuwe school, een nieuwe sportclub, weekendjes weg, etc. Plaatjes of foto’s van het hotel, het vliegtuig of de camping kan je samen opzoeken. Maar ook een beperkte keuze geven. Bijvoorbeeld: deze activiteiten kan je in de auto of het vliegtuig doen. En hoe ziet de eerste dag er bijvoorbeeld uit? Gaan jullie gelijk ergens naar toe, of lekker rommelen bij de tent? Hoe warm of koud is het er? Wat zijn dat de activiteiten die je kind zou kunnen doen? Vaak hebben ze een zetje nodig aan het begin, en wordt het aan het einde van de vakantie ook weer een routine ?

Misschien zijn het geen nieuwe dingen die ik vertel. Toch blijft het enorm belangrijk om je te beseffen. Zelf willen we ook graag controle over de dingen die gebeuren. Het is niets voor niets dat we een achtbaan zo eng vinden: alles uit handen geven en niet weten wat er komt is gewoon best spannend.

Extraatje

Is je kind nu in het bijzonder erg bang om te vliegen? Lees dan eens onze blog over vliegangst met tips & trics hoe je dat in ieder geval niet je vakantie hoeft te laten verpesten.

En vind je het lastig om alles voor te bereiden met je kind? We hebben een Speciaal Vakantieboek voor jullie gemaakt! Print hem uit en vul hem samen in met je kind. Zo weten ze precies waar ze aan toe zijn deze vakantie!

Geen tips meer missen? Laat dan je e-mail adres hieronder achter. We sturen een of twee keer per maand een leuke blog met tips, en soms wat extra’s. Uitschrijven kan op ieder moment. We zullen je gegevens dan volledig verwijderen.

Leave your comment