Met de billen bloot over mijn angst

Bang kind
Bang kind

De adrenaline gutst door m’n aderen. Ik vloek in mezelf. Het kan geen toeval zijn dat het juist mij deze avond overkomt, net nu ik moe ben, m’n dag al niet had en als ik er alleen voor sta.

Dat je gaat complot denken als je bang bent is mij niet vreemd. Als ik naar dat monster kijk, word ik al misselijk. Hij is GROOT… en al die knietjes! En hij beweegt!! Ik voel de rillingen over m’n rug lopen, de haren op m’n arm staan recht overeind en de smaak van walging staat in m’n mond. Ik voel me in elkaar kruipen.

“Gewoon die stofzuiger er tegenaan zetten. In drie seconden is het klaar.” hoor ik mijn vriend door de telefoon op rustige maar motiverende toon zeggen. Ergens weet ik dat hij gelijk heeft, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn hele lichaam schreeuwt “NEE” zodra ik de stofzuigerslang oppak. M’n lijf blokkeert gewoon zodra ik de slang richting het monster beweeg. “Ik kan het niet” roep ik terug. Het idee dat die spin dan door de slag tussen mijn vingers door zal gaan, zich dan op enkele centimeters van mijn handen bevindt, kan ik niet verdragen. Ook al weet ik heus dat spinnen niet door metaal of kunststof heen kruipen. Mijn verstand wint het echter niet van mij gevoel, nu even niet.

“Waarom ben ik zo bang voor zo’n klein stom beest” hoor ik mezelf in frustratie uitroepen. Ik word boos, ik wil gewoon gaan slapen! Boosheid is goed in dit soort situaties, het geeft me wat extra kracht. Boos zet ik toch weer de brede voet terug aan de slang. “Zo durf ik het wel”, zeg ik. Ik zet de stofzuiger aan, tel snel tot drie en zet met een klap de stofzuiger tegen de plek op de muur waar het monster zit. Na vijf seconden laat ik de slang vallen, de stofzuiger laat ik nog een half minuutje lopen. “Het is gelukt!” schreeuw ik over het stofzuigerlawaai richting m’n telefoon. “Goed gedaan. Kunnen we dan nu gaan slapen?” hoor ik slaperig en minder euforisch terug.” Ja, jij wel. Ik ga eerst nog even wat kijken, anders droom ik alleen maar over spinnen.” Bovendien sta ik nog strak van de adrenaline. Maar ik heb het wel zelf gedaan! En dat voelt toch verdomde goed! Trots, maar met het monster nog op mijn netvlies, start ik een aflevering Netflix. Bzzzzzz hoor ik. Die mug bedankt me dubbel vanavond. Maar het is het waard!

Ik steek mijn angst voor spinnen niet onder stoelen of banken. Ik deal er al mijn hele leven mee. En ik roep mijn hele leven al dat het best meevalt. Totdat het herfst wordt… en overal beestjes vandaan naar binnen komen. Ik was (achteraf) blij met de therapeutische oefensessies die ik in mijn opleiding voor mijn spinnenangst kon inzetten. Het heeft me echt geholpen. We zullen nooit beste vrienden worden, die achtpoters en ik. Maar we dulden elkaar. In de badkamer of in de hoek van de kamer. Zolang hij stilzit mag hij blijven, anders gaat er een waterstraal of vliegenmepper tegenaan. Sorry. En zolang ze zich binnen de ‘normale’ proporties houden. Als hij GROOT is, schakel ik toch nog hulp in, live of dus via de telefoon.

Als geen ander weet ik hoe angst voelt, hoe het je verlamt, hoe suf en zwak je je voelt als je het eigenlijk niet aandurft om een beestje van een paar centimeter weg te halen. Én hoe het voelt om die angst te overwinnen. Toen mijn vriend me gisteravond vertelde dat hij niet weet hoe het is om écht ergens bang voor te zijn, besloot ik deze ervaring op te schrijven. Ik vertel vaak over mijn spinnenangst in sessies, maar zo kunnen nog meer mensen begrijpen wat voor een barre en bizarre strijd het eigenlijk is!

Praktijk PsychoWijs: voor al uw angsten, óók voor spinnenangst, maar dan wel bij Anne-Minke. Met onze ervaring en inlevingsvermogen zit het wel goed!

Wil jij tips over hoe om te gaan met angst bij je kind? Op we geven regelmatig een gratis Q&A kwartiertje op onze Facebook pagina. Je mag ons dan het hemd van het lijf vragen over diverse angsten, wat wel en niet te doen, wanneer het een fase is en wanneer actie gewenst is, wat te doen bij vliegangst, enzovoorts. Niets is te gek of raar. Inschrijven hoeft niet. Het enige wat je hoeft te doen is zorgen dat je dan op onze Facebookpagina bent. Dan wijst het zich vanzelf.

Leave your comment