Met tegenzin weer naar school? PsychoWijs weet wat te doen!

Het schooljaar is weer gestart. Iedereen doet er altijd vrolijk over: weer lekker in het ritme, alle vriendjes weer terug van vakantie, weer fijn naar school! Maar wat nu als je hier helemaal niet naar uitkeek? Wat nu als je kind een week van tevoren al buikpijn kreeg? En wat als jij je zorgen maakt, omdat je kind helemaal niet zo lekker in de klas ligt. Of erger nog: als je kind gepest wordt?

De hele vakantie lang heb je je kind extra aandacht gegeven, geknuffeld en complimentjes gegeven en zag je hem/haar weer wat opbloeien. Eindelijk zag je dat spontane gedrag weer even terug, dat was echt weer genieten. Maar nu maak je je zorgen, want je bent bang dat dit binnen een paar schoolweken weer verdwijnt en de gespannen, onzekere versie van je kind weer de overmacht neemt. En het ergste is: je kan er niets tegen doen. Je voelt je een machteloze toeschouwer van dit geheel. Je probeert met school te praten, een kort lijntje te houden met de juf en zo goed mogelijk mee te denken voor een ondersteuningsplan. Maar dat is het. Daar ligt de grens van jouw bereik.

En je kind? Je hoopt dat hij/zij deze zomer weer een stukje weerbaarder is geworden. Dat hij/ze dit jaar iets vaker hardop iets durft te vragen, nee durft te zeggen als hij/zij iets niet wilt doen en voor zichzelf durft op te komen als er een plagerij plaatsvindt. En dat je kind een fout, een tegenvaller of een plagerij wat gemakkelijker van zich af kan laten glijden. Je hoopt op die veerkracht en zoekt naar tips om haar hierbij te helpen.

Zijn er dingen in deze blog die je herkent bij jezelf of bij je kind? Niet gek, want deze blog schrijf ik uit ervaringen en zorgen die ouders met mij deelden. Ik weet dat je niet de enige bent. Veel ouders maken zich zorgen, maar denken “ik kijk het nog wel even aan” of “hij groeit er vanzelf overheen”.
Dat begrijpen we. Maar we gunnen het geen enkel kind om geremd te worden in zijn ontwikkeling door onzekerheid of angst. Dus als je voor tijdens het aankijken wel wat tips kan gebruiken, maak dan eens gebruik van ons gratis adviesgesprek We luisteren dan naar jouw situatie, denken met je mee en geven je in ieder geval twee praktische tips. Misschien is er toch iets wat je al kan doen.

Meer info en tips:
Meer lezen over weerbaarheid bij kinderen? In deze blog schrijven we erover, en geven je veel gratis tips die je zó download en op je koelkast plakt.
Óf kom naar onze informatieavond over weerbaarheid bij kleuters op 4 september in Utrecht. Meer info en hoe je je opgeeft vind je hier.

Tips om echt in gesprek te komen met je kind? Die download je gewoon hier.

 

Leave your comment