#Openup: praten over je zorgen (en naar jezelf luisteren)

help!

Nare gevoelens

Wanneer voelde jij je voor het laatst rot? En luisterde je naar dat gevoel? Wat deed je ermee? Praatte je erover, of houd je dingen sneller voor jezelf? Sta er even bij stil. Dat ga ik ook doen in deze blog. Deze week wordt vanuit 3FM en MIND aandacht besteed met de online actie #openup. Er moet meer aandacht komen voor het uiten van je zorgen, praten over problemen en luisteren naar je onderbuikgevoel . Op tijd hulp vragen kan levens besparen. Althans, het heeft het mijne gespaard. Daar vertel ik je later meer over.

Uit onderzoek van MIND en 3FM blijkt dat 43% van de jongeren psychische klachten ervaart. Meer dan een derde van deze jongeren praat hier niet over met andere mensen. Hoewel het voor veel mensen een enorme drempel is om aan te geven dat je niet lekker in je vel zit, is ‘openuppen’, oftewel praten over je zorgen, wel belangrijk. Psycholoog Lidewy Hendriks van MIND zegt hierover:

“Niet alleen omdat jongeren dan steun krijgen, maar wanneer psychische problemen zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd, is de kans groter dat een negatieve spiraal wordt voorkomen. Zodoende kan een lang traject in de ggz wellicht worden vermeden.”

Ik vroeg me deze week af hoe het zou komen dat jongeren het aangeven van hun klachten zo lang uitstellen. In een onderzoek vanuit het UMCG eerder dit jaar bleek namelijk ook al dat jongeren lang wachten met hulp zoeken. Zelfs voor de klachten waarvoor ze het snelst hulp zochten, wachtten jongeren vaak langer dan een jaar. Dit zette me aan het denken. Zou het te maken hebben met de prestatiemaatschappij waarin we leven, waarin jongeren over het algemeen weinig ruimte voelen om fouten te maken? Of met de social media, de representatie van alles wat goed ging en waarop ook geen ruimte is voor het ongeluk in het leven?

 

Onderbuikgevoel

Wat het ook is, graag geef ik je één tip: luister naar je onderbuikgevoel!
Maak je je zorgen, heb je het gevoel dat het niet klopt of zit het je niet lekker? Denk dan niet: “dat komt later wel” of: “het gaat nog wel” of: “het gaat vast wel weer over”. Ik ben zó ontzettend blij dat mijn moeder dat niet dacht. Ik was 2 jaar oud en ziek. Normaal als ik ziek was, speelde ik nog wel. Maar nu lag ik lusteloos op de bank. Daar had mijn moeder toch geen goed gevoel bij. Ze ging naar de huisarts die haar gevoel volgde en ons naar het ziekenhuis doorverwees. Daar aangekomen bleek ik een ernstige hersenvliesontsteking te hebben. Het had weinig gescheeld of ik had niet meer bestaan…

Misschien heb jij ook wel iets waar je al lang mee rondloopt. Praat er met iemand over! Of wellicht denk je dat je kind wellicht al een tijdje niet lekker in zijn vel zit. Neem deze week een moment om samen te openuppen! Begin bij een eigen zorg, iets kleins waar je al even mee zit, misschien een irritatie op werk. Vaak is dit een prettige gespreksstarter waarop je tiener ook wat zal delen. Je geeft als het ware het goede voorbeeld!

Ik moedig je aan deze week de kans te pakken.

En vind je dit ook een goede actie? Deel deze blog dan met #openup om nog meer aandacht voor dit onderwerp te vragen!

Leave your comment