Ouder-kind therapie

Ouder-Kind traject

Je worstelt in de omgang met je kind, vindt het moeilijk je kind écht te begrijpen. Wat gaat er nou in hem om, of waarom gedraagt hij zich zo? Je wil zo graag een echte connectie met je kind, een fijne warme band. Maar op de één of andere manier lukt het niet, en ontstaat er steeds weerstand of strijd. Misschien lijkt het wel of je kind aan je vastgeplakt zit, en is hij heel onzeker. Je zou graag willen dat ze het zelfvertrouwen hadden om dingen zelf te doen (bij dat vriendje te spelen, niet alles eng te vinden). Andere kinderen lijken juist heel zelfstandig en onverschillig, wellicht erg controlerend en moeilijk te sturen. Hoe hard je ook je best doet om het gezelliger te maken of hoe je je ook uitslooft voor je kind, het lijkt niets uit te maken. Des te frustrerend als het weer eens op een fiasco uitloopt. Je zou graag willen dat het in de omgang met je kind wat soepeler gaat. 

In dit traject kijken we eerst goed waar het probleem (gedrag) vandaan komt, zodat we gericht aan een oplossing kunnen werken. Soms ontstaat gedrag na een specifieke ingrijpende gebeurtenis, in andere gevallen is het langzaam zo gegroeid. Naast nature (kindfactoren), kijken we ook naar het aandeel ‘nurture’. Jouw eigen opvoedervaringen en eigen levensgeschiedenis kleuren de bril waardoor jij de wereld ziet en bepalen wat jij belangrijk vindt voor je kind.  We kijken wat er nodig is om jouw wensen en de ontwikkelingsbehoeften van je kind bij elkaar te brengen. Het aantal afspraken is afhankelijk van de ernst van het probleem en het doel van de behandeling. We geven van tevoren aan hoeveel wij denken dat nodig is.  

 

Ouder- Kind traumatherapie (Pre-verbaal EMDR)

Voor kinderen die op zeer jonge leeftijd een nare gebeurtenis hebben meegemaakt, en die daar nog steeds last van hebben, bieden we preverbaal EMDR, een aangepaste vorm van EMDR die we samen met de ouder en het kind inzetten. Denk bijvoorbeeld aan een geboortetrauma, ernstig verslikken, een ongeluk of een ziekenhuisopname. Hoe jonger het kind, hoe meer de ouder betrokken is bij het kind met het trauma. Ouders hebben er ook veel stress van, wat onbewust onderdeel kan worden van de ouder-kind relatie. Preverbaal EMDR werkt snel en is heel effectief, zowel voor de stress bij het kind en ouder als voor herstel in de ouder-kind relatie 

 

Ouder- Kind speltherapie (Theraplay)

Voor ouders die graag meer ontspanning en plezier zouden willen ervaren met hun kind, en minder strijd en negatieve emoties, bieden we ouder-kind speltherapie. Theraplay is gericht op het verbeteren van de interactie (gehechtheidsband) tussen ouder en kind en het weer op gang brengen van de (gestagneerde) ontwikkeling van het kind. Het verstevigt het zelfvertrouwen van het kind, waardoor het zelfstandiger wordt en beter zijn emoties en gedrag kan reguleren. Theraplay helpt om weer écht in contact en verbinding met je kind te komen, hem goed te begrijpen en thuis gezelliger met elkaar om te gaan.  

“Wij kunnen niet voorkomen dat kinderen nare dingen meemaken. Wij kunnen er wél voor zorgen dat ze weerbaar genoeg worden en het zelfvertrouwen ontwikkelen om hiermee om te gaan.”

Ongelooflijk wat die EMDR voor mijn dochter heeft betekent. Al jaren vecht ik met deze periode van het jaar en dit jaar…vlekkeloos. De spanning is weg, en het eczeem nu ook. Supe! Ik was eerst best sceptisch, maar nu zou ik het iedereen aanbevelen.

Moeder van een meisje van 5

u

Voor wie

Voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar en hun ouders die zich herkennen in bovenstaande beschrijvingen.  
u

Kennismakingsgesprek

Het eerste telefoongesprek is altijd gratis. Hierin bekijken we samen jullie hulpvraag, of deze bij onze praktijk past en evt. welke aanpak hierbij goed zou passen. 
Dan volgt een intakegesprek op de praktijk, samen met je kind. Na deze afspraak zullen we een concreet voorstel doen voor een traject. Hierbij geven we aan hoeveel afspraken we nodig denken te hebben en of we eventueel nog meer onderzoek willen doen. 
u

Onderzoek

Tijdens het kennismakingsgesprek krijgen we al veel informatie van ouders over de situatie. Soms is dit echter niet voldoende om goed te kunnen begrijpen waar bepaald (probleem)gedrag vandaan komt. Wanneer wij het nodig vinden om dit verder te onderzoeken zullen we dit met je bespreken. 
Bij het opstarten van de ouder-kind speltherapie (Theraplay) wordt standaard een spelobservatie gedaan en een aantal vragenlijsten afgenomen om de interactie in beeld te brengen en een goed behandelplan te maken. 
u

Evalueren

Tijdens het traject zullen we het plan regelmatig met elkaar evalueren. Zo houden we de voortgang bij en kunnen we eventueel bijsturen als dat nodig is. 

In het begin vond ik het lastig te begrijpen hoe die spelletjes ons dochtertje gingen helpen beter te luisteren. Maar ik ben heel blij dat ik heb doorgezet, want het gaat nu zoveel beter met ons. Ongelooflijk hoe snel ze zich vorig schooljaar ineens ontwikkelde. Conclusie: Leerzaam voor mij als ouder en een vrolijker en relaxter meisje thuis.

Moeder van een meisje van 4

Aanmelden en informatie

Heb je interesse of wil je meer weten? Stuur ons vrijblijvend via de website een bericht. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op om de mogelijkheden te bespreken.