Tips: zelf onzeker, maar zó krijgt jouw kind (wel) zelfvertrouwen

Onzekerheid

Hoe is het eigenlijk met jouw zelfvertrouwen? Waarom ik dat vraag? Deze hele maand ligt onze focus op zelfvertrouwen en zelfbeeld. We geven de bikkeltrainingen om kinderen te helpen steviger in hun schoenen te staan, zijn bezig met de aanmeldingen en hier en daar komen we het dan vanzelfsprekend ook tegen in ons privé leven. Eigen twijfels worden ook weer even onder de loep gelegd. Presenteren vinden we bijvoorbeeld best spannend, maar ouderavonden geven juist ook weer ontzettend leuk! Dus organiseren we regelmatig een ouderavond. Want hoe gaaf als er weer zo’n leuke avond is geweest!

Focus!
Herken jij dat ook? Dat als je ergens de focus op hebt, dat je het dan overal ziet? Je wilt een nieuwe auto kopen, hebt een type dat je leuk vindt, en ineens zie je die overal rijden. Je ontdekt een nieuw leuk kledingmerk en ziet ineens dat andere mensen dat ook dragen. Ik was zwanger van een tweeling en zag ineens overal tweelingkinderwagens. Focus dus.

Nu zijn focus en zelfvertrouwen nauwer met elkaar verbonden dan dat je zou denken. Menig gedragswetenschappers zijn van mening dat weinig zelfvertrouwen of een laag zelfbeeld niet veel meer is dan je focus structureel op de verkeerde dingen leggen. Steeds denken aan wat je niet hebt, niet kan of je negatieve eigenschappen, in plaats van een evenwichtige beoordeling van de zelf, waar ook ruimte is voor je kwaliteiten. Zelf vind ik dit wel heel erg ‘glas half vol of glas half leeg’ klinken. Ik denk dat de werkelijkheid vaak wel wat complexer is, maar er zit zeker een kern van waarheid in.

Het is maar hoe je het bekijkt
Als jij jezelf steevast vergelijkt met mensen die dunner zijn, vind je jezelf altijd dik. Als jij jezelf steeds vergelijkt met de mensen die beter presteren (hogere cijfers), kan je jezelf dom of een loser gaan vinden. Vergelijk het met sporten. Stel je zit op voetbal. Je zit in het eerste team van je vereniging. Dan doe je het dus best goed, want je voetbalt in de selectie. Je zou dan best kunnen denken dat je een goede voetballer bent. Maar kijk je alleen naar wat je niet (goed genoeg) kunt, heb jij je focus op het feit dat jullie selectie in een lagere klasse speelt dan de selectie van die andere voetbalclub een woonplaats verderop, of vergelijk je jezelf met profvoetballers, dan vind je jezelf misschien helemaal niet zo’n goede voetballer. Het is maar hoe je het bekijkt… En de ene visie geeft veel meer zelfvertrouwen dan de andere.

Aangeboren versus aangeleerd
Hoe we naar dingen kijken, is voor een klein deel aangeboren, en voor een aanzienlijk deel aangeleerd. Ja, daar komt het: de boodschappen die jij uit je omgeving ontvangt, sla je op en worden deel van jouw zelfbeeld. Dit varieert tot direct commentaar op je presteren (‘goed gedaan’ versus ‘laat maar, dat kan jij nog niet’) als bijvoorbeeld het hardop denken van je ouders of andere belangrijke mensen om je heen (‘ahhh dit kan ik ook niet’).

Met andere woorden, het zelfbeeld van jouw kind is dus ook (deels) afhankelijk van jouw eigen zelfbeeld. Een shocker? Twijfel je of jouw zelfbeeld eigenlijk wel goed is. Of weet je eigenlijk wel van jezelf dat je zelfbeeld niet je sterkste kan is? Heb jij zelf nog wat ‘spoken in de kast’, die zorgen dat je regelmatig onzeker kan zijn? Misschien wil je dit dan juist anders voor je kind! Gun je hem of haar minder twijfels en wil je niet je eigen onzekerheden doorgeven.

Geef het door!
Hoe dat doorgeven precies werkt, leggen we je uit in de ouderavond van 16 oktober. Hij heet niet voor niets ‘Zelfvertrouwen doorgeven’. We geven je dan ook tips en tools hoe dit goed aan te pakken, zodat jouw kind voldoende zelfvertrouwen kan ontwikkelen!

De inschrijvingen lopen, maar er zijn nog een paar plekken vrij! Wees er wel snel bij, want je mag gratis iemand meenemen dus de plekken kunnen 2x zo hard weg zijn :-).

Meer info
Wil je meer weten over de ouderavonden? Of twijfel je over wat het beste bij jou/je kind past? Stuur ons dan een bericht en/of vraag een gratis advies aan!

 

Ben je een bange kat of stevige leeuw?

TIPS
Heb jij een wat onzekerder karakter? Denk dan deze week regelmatig nog eens terug aan deze blog. Als je voor iets spannends staat, sta eens bewust stil met wie of wat jij jezelf vergelijkt? Is het fair? En probeer dan het volgende eens: denk aan alles en iedereen die slechter is, wat minder goed ging, etc. Dan kan het alleen maar meevallen! Hoe voelt dat?

En zo ook als je met je (onzekere of soms bange) kind bent. Geef het goede voorbeeld. We hebben leuke kaartjes laten maken die perfect hierbij passen. Hoe zie jij jezelf in de spiegel?

Laat ons hieronder weten hoe jij dit toepaste en wat het met jou of je kind deed!

Veel meer tips en tools geven we in onze ouderavond ‘zelfvertrouwen doorgeven’. 

Leave your comment