Vliegangst bij kinderen, laat het je vakantie niet verpesten!

Het valt me op dat er veel aanmeldingen zijn van kinderen met vliegangst. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de vele terroristische aanslagen (ook in de bekende vakantielanden) en het hogere aantal vliegrampen. Doordat het in relatief korte tijd vaker op het nieuws komt, ontstaat het idee dat vliegen dus niet (meer) veilig is. Nu is vliegen alsnog de veiligste manier van reizen, dus laat deze angst je vakantie niet verpesten!

De cirkel van angst
Afgelopen winter kwam er ook een meisje bij ons vanwege angst om te vliegen. Ze maakte zich veel zorgen over wat er in de lucht allemaal kon gebeuren en was bang dat er iets zou misgaan met het vliegtuig. Best logisch, gezien alle negatieve nieuwberichten! In een eerdere blog legde ik uit hoe het kan dat aanslagen je banger maken: het is een vicieuze cirkel waarbij een bericht (bijv. een vliegramp) leidt tot bezorgdheid, waardoor je beter gaat opletten op signalen van mogelijk gevaar (hier zitten ook onschuldige signalen tussen), dit leidt tot overschatting van gevaar, hetgeen je bezorgder maakt, je nog beter gaat opletten, enzovoorts.

Ook dit meisje zat in zo’n cirkel en wist niet goed hoe eruit te komen. Haar ouders hadden al van alles geprobeerd: haar gerust stellen, troosten, erover praten en samen kennis over vliegen opdoen. Het hielp allemaal wel een beetje, maar nog niet voldoende. Sommige kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger dan andere kinderen en geraken gemakkelijker in zo’n angstig patroon. En heel veel meer weten helpt dan niet altijd om dat bange gevoel kwijt te raken… Ga dit maar eens na bij jezelf: ik ben zelf niet zo dol op spinnen. Meer weten over spinnen en de kennis dat spinnen eerder van je weg rennen dan over je heen heeft mij helaas niet veel minder bang kunnen maken voor spinnen.

Je vliegangst overwinnen! 
Terug naar de vliegangst. In drie sessies heb ik met dit meisje gewerkt aan diverse vaardigheden die haar hebben geholpen haar angst te overwinnen. Ze heeft thuis hard geoefend en ook moeder is een keer op gesprek gekomen voor tips. De geoefende vaardigheden gaven het meisje de moed om het vliegen met zelfvertrouwen aan te gaan. Moeder mailde ons na de vakantie dat het waanzinnig goed was gegaan: niet alleen was ze rustig gebleven tijdens de turbulentie, ze had zelfs op vakantie een helikoptervlucht gemaakt!

Onbezorgd op vakantie?
Wil jij ook dat je kind onbezorgd mee kan op een vliegvakantie? In ons (gratis) e-book vertellen we je onze 8 beste tips. Ook hebben we de belangrijkste valkuilen op een rijtje gezet, best handig toch? Als laatste geven we je twee ontspanningsoefeningen voor kinderen die je samen met je kind kunt oefenen! Een ontspanningsoefening helpt om je lichaam te ‘resetten’ als je zenuwachtig of bang bent. Heel handig voor op het vliegveld! Laat onderaan deze pagina je e-mailadres achter en we sturen het e-book met onze beste tips tegen vliegangst direct naar je op! We zijn nieuwsgierig wat je er van vond, laat je het weten bij de reacties?

Een beetje extra?
Mocht je het gevoel hebben dat je wel klaar bent met dat aanmodderen, en wil je stappen zetten? Soms zit de angst te diep om met een aantal goede tips op te lossen, en is het nodig echt even aan de slag te gaan met de angst, om hem uit de weg te kunnen werken. In onze online behandeling vliegangst helpen we jou en je kind in 6 stappen om de vliegangst aan te gaan én te overwinnen.

Het loont om vroegtijdig hulp in te schakelen, je voorkomt dan dat de angst erger wordt. Ook kan je sneller het vertrouwen weer terugwinnen. Wist je dat angst de best behandelbare klacht bij kinderen is? Diverse onderzoeken laten zien dat 90% van de kinderen hun angst overwint!

Nieuwsgierig naar verdere mogelijkheden en wie wij zijn? Lees hier meer over waarom wij vinden en denken dat iedereen van zijn angst af kan komen.

Stuur mij het E-book met tips voor Vliegangst!

We hebben de beste tips voor je gebundeld. Zodat jij met je gezin ontspannen en onbezorgd op vakantie kan!

Leave your comment