Weerbaarheid en zelfvertrouwen bij kleuters

weerbaarheid & zelfvertrouwen

Ken je het spreekwoord ‘waar het hart vol van is, loopt de mond van over’? Dan begrijp je wel dat we de laatste tijd zoveel schrijven over onze nieuwe weerbaarheidstrainingen ‘Bikkeltjes met Lef’ en ‘Bikkels in de Dop’. We zijn er gewoon zó enthousiast over. Steeds als ik bezig ben met de flyer of de tekst op de website, het boek doorblader denk ik weer ‘Yes, dit is écht een leuke training die gewoon goed in elkaar zit!’ We kunnen niet wachten tot we hem kunnen geven (na de zomer). Hieronder alvast een voorproefje.

Weerbaarheid is een thema dat ons al langer bezighoudt. Als je je, net als wij, richt op angst gerelateerde problematiek, dan merk je dat bij veel van deze kinderen het lef, het zelfvertrouwen om jezelf te zijn en dingen te doen, ontbreekt. En dat is zó jammer, want het kan je kind vanaf heel jongs af aan in de weg zitten om de dingen te doen die ze eigenlijk leuk vinden. Het kan zelfs het begin zijn van een angstprobleem. En dat gaat ons aan het hart. Wij willen dat alle kinderen zich vrij kunnen ontwikkelen en ontdekken en doen wat ze écht leuk vinden. Dus dan begrijp je dat wij deze weerbaarheidstrainingen heel graag voor jullie willen geven

Iets meer over de training:

In de training reizen de kinderen af naar Bikkellandia, waar diverse volken wonen met ieder hun eigen karakteristieken. Zo is er Piepmiep Paula die weliswaar heel hard kan (weg)rennen, maar zich ook veel zorgen maakt. En Bikkelboy Bob kan heel goed oplossingen voor problemen bedenken. Via deze typetjes wordt spelenderwijs geoefend met diverse weerbaarheidsvaardigheden, zoals stevig staan, duidelijk praten en voor jezelf opkomen. Het leuke aan de training is dat het niet alleen denken en praten is, maar ook heel veel doen en ervaren. Bij elke bijeenkomst hoort een verhaal dat helemaal bij dat thema past en via de typetjes de kinderen voorbereid op wat ze gaan oefenen.

Mijn eerste ervaring:

Natuurlijk kon ik het niet laten om alvast een ‘testritje’ te maken met de training, die overigens ook goed individueel gevolgd kan worden. Ik doorloop de training nu met een meisje dat niet, of heel zacht, spreekt in de klas en snel dichtklapt. Eigenlijk was ik met een andere methode gestart, maar ik merkte dat dit meisje iets nodig had dat meer beeldend was. ‘Bikkeltjes met Lef’ lijkt een schot in de roos te zijn. We zijn pas een paar sessies bezig, maar als ik zie hoe ze reageert op de verhalen en de typetjes en hoe gemakkelijk ze zich daarin kan verplaatsen, heb ik veel vertrouwen in de uitkomst! De verhalen zijn heel leuk om samen te lezen. Er staan regelmatig vragen in de tekst, zodat de kinderen actief mee blijven doen en meedenken. Dat werkt ook echt leuk. Dit meisje dat normaal gesproken vrij stil is, denkt uit zichzelf hardop mee!

 

Alvast een tip:

Heb jij ook een zoontje of dochtertje dat weinig zelfvertrouwen heeft, snel terugdeinst bij tegenslagen, dichtslaat/boos wordt als het even niet wil of niet goed tegen plagerijen kan? Dan kan je alvast aan de slag met de volgende tip:

Stimuleer je kind om te zeggen wat er is.

Of je kind nu snel boos wordt of juist dichtslaat, beiden helpen hem/haar niet om het probleem op te lossen. Waarschijnlijk is het een goed idee dat je kind leert om hulp te vragen op deze momenten (lees hiervoor ook gratis een verhaal uit het voorleesboek hierover). Als ouder kun je je kind helpen door te benoemen “Ik zie dat iets je dwarszit (dat iets niet lukt), wist ik maar wat het was… dan kon ik je helpen! Samen kunnen we het vast oplossen.”

Wil je meer weten over de training, neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met ons (Anne-Minke en Roxanne) op 06-44 66 00 11. Meer informatie kan je ook vinden op onze website.

Bikkeltrainigen

Op de website van de bikkeltrainingen kun je meer lezen over de methodiek en welke trainingen er allemaal zijn. Bij PsychoWijs geven we twee bikkeltrainingen, namelijk Bikkeltjes met Lef en Bikkels in de Dop.

www.bikkeltrainingen.nl

Leave your comment