Van een kapotte telefoon naar zelfstandigheid met een beetje hulp

Kind met zelfvertrouwen en vader

Toch grappig dat het mij elke keer weer overkomt: op de gekste plekken heb ik de leukste gesprekken met mensen. Zo ook deze ochtend weer. Altijd fijn om ook eens met een onbekende weer te kletsen, zonder dat we met onze neus in onze telefoon zitten. In dit geval kon dat ook niet, want we zaten beide te wachten tot onze dierbare mobieltjes gerepareerd waren.

Terwijl ik zit te wachten, dartelt er een klein jongetje door de winkel. Ik raak in gesprek met een meneer tegenover mij aan tafel. Het onderwerp komt op kinderen. En het verhaal wat deze meneer vertelt, is denk ik ontzettend herkenbaar en laat zien dat er geen taboe over hoeft te zijn om met je kind naar een psycholoog te stappen.

Elke leeftijd is de leukste leeftijd
Hij vertelt mij dat hij 3 kinderen heeft van 13, 15 en 17 jaar. “Heel wat anders dan dit kleintje” zeg ik. En hij vertelt: “Mensen zeggen: 3 jaar is de leukste leeftijd, 5 jaar is de leukste leeftijd, 10 jaar is de leukste leeftijd, 15 is de leukste leeftijd. Het leuke is: Elke leeftijd is de leukste leeftijd. Elke keer zie je ze zich ontwikkelen, zich nieuwe dingen eigen maken.

En weet je wat zo bijzonder is: bijna álles gaat vanzelf bij die kids! Ik ben een technisch persoon, ik maak voor mijn werk ingewikkelde machines. Maar vergeleken met een kind leven we in het stenen tijdperk! Je hoeft er nauwelijks iets in te stoppen of voor te programmeren en toch ontwikkeld het zich. Zo bijzonder!”

Bijna alles gaat van zelf
Maar, hij vertelt ook dat het soms niet vanzelf gaat. “Soms kom je met z’n allen in een vicieuze cirkel. Eén van mijn kinderen vertoonde wat angstig gedrag, die zat niet lekker in zijn vel. Als ouders hadden we daar last van, en dat merkte mijn zoontje dan weer, wat weer invloed had op zijn gedrag. Ook al wilde we hem juist graag helpen”

Zo hielden ze het probleem samen in stand. Deze vader vertelt dat zijn zoon uiteindelijk 5 gesprekken heeft gehad met een psycholoog waardoor de cirkel doorbroken is. En nu gaat het ontzettend goed met hem. Hij heeft er heel veel aan gehad. Hij vertelt verder dat hij heel erg blij is dat zijn zoon met iemand buiten het gezin zijn zorgen heeft kunnen delen. “Als ouders en kind zit je toch ook in een patroon samen, en heb je echt iemand anders nodig om dit te doorbreken.”

Zelfstandig met een beetje hulp

Wat het verhaal van deze eerlijke man laat zien, is dat het beide kan. Je kind kan zich én zelfstandig ontwikkelen, maar óók soms iemand van buiten even nodig hebben. Niet dat er direct mega grote zorgen moeten zijn, niet dat er direct van een stoornis gesproken wordt, niet dat je als ouders gefaald zou hebben. Maar soms moet je als ouder iemand inschakelen om ervoor te zorgen dat ze jou straks niet meer nodig hebben, dat ze straks sterke, zelfstandige en gelukkige volwassenen zijn. Je hoeft het als ouders niet alleen te doen. En je geeft je kind iets waar hij de rest van z’n leven baat bij kan hebben. Zijn verhaal laat zien dat als je er op tijd bij bent, je niet weken lang naar de psycholoog hoeft met je kind, maar met een paar gesprekken al enorme stappen kan maken.

Zal ik wel… of zal ik niet…?
Herken je dit verhaal? Heb je er ook al eens over nagedacht om zelf, of je kind met iemand te laten praten? Wat maakt dat je nog twijfelt?
Loop je al een tijdje rond met “zal ik wel… zal ik niet… maar bij wie dan…?”

Kom dan met ons kennismaken tijdens de (bijna gratis) Masterclass voor ouders over zelfvertrouwen op 15 januari. In een uurtje nemen we je mee naar hoe je zelf die cirkel kan doorbreken, je kind een duwtje kan geven. Meer informatie vind je HIER of op onze Facebook pagina. Er zijn maar een beperkt aantal plekken, dus schrijf je snel in!

Gratis 5 adviesgesprekken per maand
Of vraag gratis een adviesgesprek aan. Je hebt dan alle tijd om je zorgen, overdenkingen en gedachten te delen met een professional. We zullen dan eerlijk antwoord geven en zorgen dat je na het gesprek ook gelijk zelf aan de slag kunt thuis. We hebben helaas maar ruimte voor 5 gesprekken per maand, en er zijn nog 2 plekken over voor januari, wees er dus snel bij!

Gratis adviesgesprek

  • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ

 

 

 

Leave your comment