Zo maakt ook jouw kind een zelfverzekerde start van het schooljaar

Weerbaarheidstraining 2019

Het is zomer. Prachtig weer, en zomervakantie. Ik had hier al weken naar uitgekeken. Voor mij persoonlijk staat deze zomervakantie symbool voor het laatste stukje van mijn verlof. Het hoogtepunt. We gaan er met z’n vieren op uit. Op vakantie. Spannend, maar verdiend. Even naar een andere omgeving. Ik heb er echt zin in. Klinkt als een goed begin he? Wacht maar…

Het spannende van het grote onbekende
Het idee van een vakantie is voor mij, net als voor de meeste mensen, dat je naar een nieuwe, onbekende plek gaat. Dat is juist het leuke: een nieuwe omgeving, veel te verkennen en te ontdekken. Maar ja, je weet dan ook niet precies waar je terecht komt. En hoe het zal zijn. Je boekt het vanaf een plaatje en een beetje tekst. En dan maar hopen dat het overeenkomt met wat je denkt/verwachtte…

Meestal valt het mee, maar soms valt het tegen. Wij boekten een huisje in Denemarken. Een mooie oude boerderij met veel ruimte voor twee baby’s. Grote tuin dicht bij de natuur, de zee, wat dorpjes. Het klonk ideaal. En eerlijk is eerlijk, het was een prachtig huis. Maar je voelt hem al aankomen, er is een ‘maar’.

De grootste tegenvaller van de vakantie
In eerdere blogs heb je wel kunnen lezen dat ik niet zo van spinnen houdt. We gedogen elkaar (meestal), maar relaxed vind ik ze niet. En ik had er tijdens het boeken noooooit bij stil gestaan dat in oude boerderijen vaak spinnen zitten. Nu had ik een paar van die achtpotige ‘vriendjes’ niet zo erg gevonden. Maar dit had ik niet verwacht… Het huis zat werkelijk VOL met spinnen. Elke meter muur had er wel een paar. Variërend van speldenknopjes met dunnen pootjes tot zwarte ‘renners’ en grote dikke met veel knietjes.

Mensen die ook niet van spinnen houden, weten waar ik het over heb. Mensen zonder spinnenangst zullen zich eerder verbazen over deze typeringen. Het is een bekend fenomeen van angst: je gaat er meer, vaker, en beter naar kijken. Je wil je ‘gevaar’ goed kennen en op tijd kunnen vluchten. Dus onbewust let je er veel meer op. En zie je meer gevaar (spinnen). En maak je het jezelf dus niet makkelijker.

Mijn partner snapte ook niet waar ik het over had. Hij zág ze geeneens. Ik liep de eerste dag een beetje gespannen rond, kon niet lekker tot een relaxed vakantiegevoel komen. Kijk, tien jaar geleden had ik geen stap in het huis gezet en waarschijnlijk geëist dat we iets anders zouden boeken. Inmiddels ben ik al heel wat stappen verder, en kan ik meestal prima met mijn angst omgaan. Ik ging na wat ik nodig had om te kunnen ontspannen.

Een goed begin is het halve werk
De overgang van geen spinnen naar ineens HEEL VEEL spinnen was groot, en een aantal grote achtvoeters op plekken waar ik vaak en dicht langs moest, zaten me dwars. Ik wist dat ik er wel een beetje aan zou wennen, maar dat het tijd nodig had. We kwamen tot een compromis: een kleine ‘opschoon-actie’ van de grootste en vervelendste exemplaren (lees naast het hoofdeinde van mijn bed). Dit scheelde al een hoop. Oke, de rest kon ik wel aan.

Deze opschoon actie hiep me enorm om niet steeds meer te ‘zoeken’ naar spinnen. Want onbewust ga ik toch steeds naar de hoekjes van het plafond kijken, en op andere plekken waar ik ze zou verwachten. Nu de grootste en naarste weg waren, verplaatste mijn aandacht zich weer meer naar het mooie interieur, m’n schattige en lieve kindjes en het prachtige weer. Het genieten kon beginnen!

Dealen met angst
Hierboven lees je hoe ik veerkrachtig om kon gaan met mijn angst, m’n angstige en gespannen gevoel even opzij kon zetten om met mijn hoofd een oplossing te bedenken.

Vooral je gevoel even parkeren is héél moeilijk als je écht ergens bang voor bent. Je angst vreet je dan helemaal op. Alles wat je doet, zegt en voelt heeft met die angst te maken. Voor anderen ben je slecht te bereiken. Goed bedoelde tips en instructies dringen niet of nauwelijks door. Dit is precies waarom je als ouders vaak zo machteloos staat in het (samen) overwinnen van de angst van je kind.

Het omgaan met angsten is iets wat je echt moet leren, maar dit lukt dus niet op het moment dat je al bang bent.

Herken je iets van mijn verhaal? Maar loopt het in geval van jouw kind minder positief af? Kan jouw kind nog tot een oplossing komen? Of gaat hij/zij helemaal op slot en is er geen beginnen meer aan? Dan heb ik goed nieuws voor jou.

En nu het goede nieuws
Iedereen kan leren omgaan met angsten en tegenslagen, dezelfde veerkracht opbouwen als die ik hierboven beschreef. Ook kinderen, al vanaf 4 jaar. Dit is precies wat we in de Bikkeltrainingen doen. In kleine groepjes met op de leeftijd afgestemde spelletjes en oefeningen leren omgaan met die bange en onzekere gevoelens. Je merkt dan dat je kind veel beter te bereiken is op die angstige momenten en er makkelijker samen uitkomt. Of dat hij veel minder snel boos wordt. Meer durft. Beter voor zichzelf kan opkomen. Weer echt zichzelf is en gaat stralen.

Is dit iets wat jij je kind gunt? Of wil je hier meer over weten?

Kijk dan eens op onze pagina over weerbaarheidstrainingen of neem (vrijblijvend) contact met ons op voor een gratis intake gesprek.

Aankomend schooljaar starten weer nieuwe weerbaarheidstrainingen op

  • Maandag 3 september voor kinderen van 8-12 jaar
  • Maandag 29 september voor kinderen van 4-7 jaar

Ik sta al te popelen om deze training weer te gaan geven. Het is niet voor niets een populaire training: zo leuk om te geven (en te krijgen) en heel gaaf om alle kinderen zo ontzettend te zien opbloeien. Aarzel vooral niet te lang. En er zijn nog twee plekken vrij, dus schrijf je kind nu in, nu kan het nog!

Leave your comment