Individuele trajecten op maat

Individueel traject 

Je maakt je al een tijdje zorgen over de angsten, boosheid of het gedrag van je kind. De tips van vrienden en familie of het internet werken niet voldoende. Het probleem wordt steeds hardnekkiger en je weet niet hoe je het moet oplossen. Misschien gaat het op school ook wel moeizaam. Je wilt dat je kind minder worstelt met zijn emoties, meer durft en wat onbezorgder door het leven kan. Dan wordt het thuis vast ook weer wat gezelliger. In een individueel traject kijken we waar de problemen vandaan komen en zorgen we dat ouders en kinderen de juiste vaardigheden en kennis krijgen om het samen weer alleen te kunnen. 

In dit traject kijken we eerst goed waar het probleem (gedrag) vandaan komt, zodat we gericht aan een oplossing kunnen werken. De hulpvraag is daarbij leidend en we pakken altijd één ding tegelijk aan. De aanpak verschilt per probleem en soms ook per kind. Waar het kan lossen we het probleem op, en waar nodig werken we aan leren omgaan met het probleem. We gebruiken vaak technieken vanuit de cognitieve gedragstherapie en methoden die hierop gebaseerd zijn. Uit de verschillende methoden selecteren we die dingen die goed aansluiten bij jouw kind. Omdat gedragsveranderingen niet over één nacht ijs gaan, verdelen we de afspraken altijd over meerdere weken. Tussendoor is het de bedoeling dat er thuis geoefend wordt. Waar nodig en mogelijk betrekken we daarom ouders intensief bij de behandeling. Het aantal gesprekken is afhankelijk van de ernst van het probleem en het doel van de behandeling. We geven van tevoren aan hoeveel wij denken dat nodig is.  

 

EMDR 

Voor kinderen die een nare gebeurtenis hebben meegemaakt, en die daar nog steeds last van hebben, hebben we een aparte methode: EMDR. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk, een ziekenhuisopname, of een nare pestervaring. EMDR kan eigenlijk ingezet worden op alle gebeurtenissen die voor een angst of onzekerheid hebben gezorgd.  EMDR werkt snel en is heel effectief. In een paar afspraken lukt het vaak al om de heftige emotie hierbij te laten verdwijnen.

“Wij kunnen niet voorkomen dat kinderen nare dingen meemaken. Wij kunnen er wél voor zorgen dat ze weerbaar genoeg worden en het zelfvertrouwen ontwikkelen om hiermee om te gaan.”

Het is heel gek en ook best irritant, maar het werkt wel! Na één sessie voelde ik me al zoveel beter. Ik raad het iedereen aan die iets naars heeft meegemaakt!

Meisje van 15 over EMDR

u

Voor wie

Voor alle kinderen tussen de 2 en 21 jaar, en hun ouders, kunnen we een traject op maat maken. 
Onze hulp is helaas niet specialistisch genoeg voor kinderen en jongeren met suïcidale klachten, thuiszitters en kinderen die last ondervinden a.g.v. een vechtscheiding. 
u

Kennismakingsgesprek

Het eerste telefonische kennismakingsgesprek is altijd gratis. Hierin bekijken we samen jullie hulpvraag, of deze bij onze praktijk past en evt. al welke aanpak hierbij goed zou passen. 
Hierna volgt een intakegesprek op de praktijk, samen met je kind. Na dit gesprek zullen we een concreet voorstel doen voor een traject. Hierbij geven we aan hoeveel afspraken we nodig denken te hebben en of we eventueel nog meer onderzoek willen doen. 
u

Plan op maat

Na de intake zal er een plan op maat gemaakt worden waar in we vastleggen wat het probleem is, aan welk doel we gaan werken en op welke manier. We hebben behandelmethoden voor diverse problemen zoals faalangst, specifieke angsten, piekeren, laag zelfbeeld, dwang problemen, autisme, adhd, depressie en somberheid, trauma’s, identiteitsproblemen, gedragsproblemen, en niet somatische lichaamsklachten. 

u

Onderzoek

Tijdens het kennismakingsgesprek krijgen we al veel informatie van ouders over de situatie. Soms is dit echter niet voldoende om goed te kunnen begrijpen waar bepaald (probleem)gedrag vandaan komt. Wanneer wij het nodig vinden om dit verder te onderzoeken zullen we dit met je bespreken. Hierbij zullen we een duidelijk plaatje van de kosten geven.
Een aanvullend onderzoek kan bestaan uit vragenlijsten, een observatie op school, of bijvoorbeeld een intelligentietest. 
u

Evalueren

Tijdens het traject zullen we regelmatig met elkaar evalueren. Zo houden we de voortgang bij en kunnen we eventueel bijsturen als dat nodig is. 

“Op de vakantiebestemming heeft ze zelfs een helikoptervlucht gemaakt! De angst is helemaal verdwenen dus. Dank jullie wel!”

Moeder van een meisje van 8

Aanmelden en informatie

Heb je interesse of wil je meer weten? Stuur ons vrijblijvend via de website een bericht. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op om de mogelijkheden te bespreken.