Luister- & Leestips

Leestips

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen 

Iedere ouder wil dat zijn kind gelukkig is, en dat het in een veilige omgeving opgroeit tot een gelukkige volwassene. Maar hoe doe je dat? 

Op basis van haar rijke ervaring als therapeut, haar wetenschappelijke inzichten en haar persoonlijke ervaringen als ouder, behandelt Philippa Perry de grote vragen van de ouder-kindrelatie, van baby tot tienerjaren. Hoe ga je om met je eigen gevoelens en die van je kind? Hoe zien je gedragingen en patronen eruit? Hoe ga je om met je ouders, je partner, vrienden? Dit boek biedt een brede, verrassende kijk op een diepgaande en gezonde ouder-kindrelatie. Het is een boek vol liefdevol advies over het maken van fouten en het onder ogen zien daarvan, waardoor het uiteindelijk goed zal komen. 

Ook leuk: dit boek is ook te luisteren via Storytell!  

How2talk2kids – Effectief communiceren met kinderen   

De Nederlandse editie van de internationale bestseller ‘How to Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk’. Een boek boordevol bruikbare communicatievaardigheden, praktijkvoorbeelden en strips.

Dit boek bevat zeven hoofdstukken: Omgaan met gevoelens, Coöperatief gedrag, Alternatieven voor straf, Aanmoedigen van autonomie, Effectief prijzen, Bevrijden van rollen en ten slotte hoe voorgenoemde vaardigheden te combineren. Daarnaast is er een bijpassende app waarin je de methode van how2talk2kids stapsgewijs kunt leren toepassen. De modules zijn kort en de theorie behapbaar. Je leert van voorbeeldsituaties, kunt luisteren naar podcasts, mag vragen stellen aan experts en je ervaringen delen met andere ouders. Daarnaast zit de app vol tips om het geleerde in praktijk te brengen.   

Kijk ook eens op https://howtotalk.com/  

Wiebelen en Friemelen    

Zintuiglijke prikkelverwerking (ZiP) heeft heel veel invloed op ons leven en beïnvloedt ons dagelijks, terwijl we ons er niet zo van bewust zijn.  

In Wiebelen en Friemelen wordt op heldere wijze, met behulp van illustraties, testjes en alledaagse voorbeelden uitgelegd hoe zintuiglijke prikkelverwerking verloopt, bij kinderen én volwassenen. Je leert welk gedrag past bij onder- en overprikkeld zijn en hoe je daar snel, eenvoudig en met meer begrip op reageert. Binnen je eigen gezin, maar ook op je werk, op school, met familie of vrienden, op feestjes en in situaties zoals boodschappen doen.  

Super handig: er bestaan ook een werkboek voor thuis, hulpkaarten én een schoolversie van deze serie! Kijk ook eens op http://7zintuigen.nl/ 

Slim maar …    

Er is niets frustrerender dan slimme, getalenteerde kinderen steeds weer te zien worstelen met simpele taken als huiswerk, opruimen of aankleden. Of met het omgaan met teleurstelling of boosheid. Recent onderzoek laat zien dat deze kinderen tekortschieten in executieve functies. 

Executieve functies maken het mogelijk om rationele beslissingen te nemen, impulsen onder controle te houden en te kunnen focussen op wat belangrijk is. Verminderde executieve functies leiden tot problemen met doelgericht gedrag. Dat komt voor bij kinderen met ADHD, autisme, leerstoornissen en niet-aangeboren hersenafwijkingen. 

In Slim maar … hebben Peg Dawson en Richard Guare baanbrekend onderzoek vertaald naar uiterst praktische adviezen en tips. Met behulp van werkbladen, vragenlijsten en uitgebreide leeftijdsgebonden informatie kunnen ouders en professionals voor elk kind een specifiek en effectief actieplan opstellen. 

Slim maar … Pubereditie    

Het valt niet altijd mee om pubers op te laten groeien tot zelfbewuste, verantwoordelijke volwassenen… En al helemaal niet als ze last hebben van zwakke executieve functies. Executieve functies zijn het fundamentele vermogen om te kunnen focussen, te organiseren en impulsen of emoties onder controle te houden. Goed ontwikkelde executieve functies maken het mogelijk om rationele beslissingen te nemen. Zwakke executieve functies daarentegen leiden tot problemen met doelgericht gedrag en liggen ten grondslag aan ADHD, autisme, leerstoornissen en niet aangeboren hersenletsel. 

In deze Pubereditie van Slim maar… laten Guare en Dawson zien wat ouders en professionals kunnen doen om oudere kinderen en adolescenten te helpen bij het versterken van hun executieve functies. Aan de hand van bewezen effectieve strategieën en met behulp van talloze activiteiten, voorbeelden, werkbladen en oefeningen kunnen professionals en ouders direct aan de slag om voor elke puber specifieke actieplannen op te stellen. 

 

Podcasts    

 Meer weten over psychologie, de ontwikkeling van kinderen, trauma of angst?

Volg dan onze Spotify playlist ‘Psychowijsheden’ waarin we regelmatig nieuwe podcasts toevoegen aan onze playlist.

 

Durf jij hulp te vragen als je vastloopt?

Help je kind naar meer zelfvertrouwen en veerkracht