Lees onze laatste artikelen

PsychoWijsheden: Behandeling en echtscheiding

PsychoWijsheden: Behandeling en echtscheiding

In 2021 gingen in Nederland 25 962 echtparen uit elkaar. En 51,9 procent van hen had één of meer kinderen. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is scheiden steeds normaler geworden. Ook bij ons op de praktijk hebben we regelmatig te maken met kinderen van gescheiden ouders. Een echtscheiding en de gevolgen daarvan kunnen op vele manieren invloed hebben op kinderen. In deze bijdrage wordt dieper ingegaan op het belang van betrokkenheid van beide ouders bij het behandeltraject van een kind.

lees verder
PsychoWijsheden: Informatieverwerking

PsychoWijsheden: Informatieverwerking

Met informatieverwerking wordt de manier bedoeld waarop we informatie die we met onze zintuigen opvangen verwerken in de hersenen. De manier waarop dit gebeurt verschilt per persoon. Zo kun je een hele snelle, een gemiddelde of juist een relatief trage informatieverwerking hebben. In dit artikel leggen we je uit wat dat betekent.

lees verder
PsychoWijsheden: Intelligentie (onderzoek)

PsychoWijsheden: Intelligentie (onderzoek)

De Dikke van Dale definieert het woord intelligentie als “verstandelijke begaafdheid”. Intelligentie wordt uitgedrukt in het IQ (intelligentie quotiënt). Over het algemeen worden intelligentie gezien als een eigenschap die een mens kan hebben. Het hebben van deze eigenschap, het intelligent zijn, betekent volgens velen dat je moeilijke dingen snel begrijpt. Of dat je het vermogen hebt om bepaalde geestelijke prestaties te verrichten die nodig zijn om vraagstukken, problemen of moeilijkheden aan te pakken waarvan je de oplossing van tevoren niet kende. In de volksmond wordt intelligentie ook wel slimheid  genoemd. En slim, dat ben je of dat ben je niet. Toch?

lees verder
PsychoWijsheden: Mindset

PsychoWijsheden: Mindset

Mindset. Een begrip dat we allemaal kennen, maar wat is dat mindset nou eigenlijk? En waarom is het belangrijk om hier al vanaf jonge leeftijd aandacht aan te besteden?  
De definitie van mindset is als volgt: “Een mindset is een denkstijl of geesteshouding die bepaalt hoe je naar jezelf en je kwaliteiten en vaardigheden kijkt”. We weten dat de gedachten die we hebben over onszelf en de wereld grote invloed op ons gedrag uitoefenen. Onze mindset speelt zodoende (veelal onbewust) de baas over wat we doen. Om die reden is het handig om te weten wat voor soort mindset je kind heeft (of jij zelf hebt). Het kan namelijk een verklarende factor zijn voor gedrag.  

lees verder
De beste manier om je onzekere kind aan te moedigen

De beste manier om je onzekere kind aan te moedigen

Maak jij je kind onbewust onzeker i.p.v. zelfverzekerd?

“Ik complimenteer, moedig aan, maar hij wil alleen maar minder proberen! Wat doe ik nu fout?” In dit artikel lees je hoe je wel én niet je kunt moet aanmoedigen als je hem meer zelfvertrouwen wilt geven. Ik schotel je de meest gemaakte fouten voor, en hoe je die omtovert tot aanmoedigingen die wél werken.

lees verder
Kan jouw kind zijn eigen wens en grens aangeven?

Kan jouw kind zijn eigen wens en grens aangeven?

Laatst was ik op bezoek bij een school en voor de deur stond een grote touring car warm te draaien. Nu nog leeg, maar straks gevuld met drukke en gespannen kinderen die op weg gaan naar hun schooluitje: de dierentuin, het kruller möller museum, het pretpark etc.
Die schooluitjes staan me nog goed bij. Want je wilde toch wel een goed plekje in de bus te pakken krijgen! En naast wie zal je plaatsnemen? Je wilt als kind toch niet alleen zitten! Wereldproblemen natuurlijk voor hen. Is jouw kind voldoende weerbaar in dit soort situaties? Of laat hij zich snel aan de kant drukken?

lees verder
De 5 meest gehoorde reacties die eigenlijk betekenen: ik durf dat niet

De 5 meest gehoorde reacties die eigenlijk betekenen: ik durf dat niet

Je kent dat wel: jij ziet geen probleem, maar je merkt weerstand bij je kind. Je kind wil ineens niet meer alleen naar boven. Normaal wil je kind altijd bij vriendjes spelen, maar bij dit vriendje komt er ineens een gekke reden waarom het bij jou thuis moet. Of in je enthousiasme: Samen van de glijbaan, dat is toch hartstikke leuk?! Maar hoe enthousiaster jij wordt, des te twijfelachtiger doet je kind. Wat is er nou aan de hand?

lees verder

Gratis tips van Roxanne

Soms zoek je als ouder gewoon even bevestiging, herkenning of een handige tip. We schrijven hier vanuit onze (persoonlijke) ervaringen over angsten, weerbaarheid, zelfvertrouwen en de ouder-kind band omdat we het belangrijk vinden dat deze informatie voor iedere ouder beschikbaar moet zijn.