Je kent dat wel: jij ziet geen probleem, maar je merkt weerstand bij je kind. Je kind wil ineens niet meer alleen naar boven. Normaal wil je kind altijd bij vriendjes spelen, maar bij dit vriendje komt er ineens een gekke reden waarom het bij jou thuis moet. Of in je enthousiasme: Samen van de glijbaan, dat is toch hartstikke leuk?! Maar hoe enthousiaster jij wordt, des te twijfelachtiger doet je kind. Wat is er nou aan de hand?
Een ander typisch voorbeeld is tijdens een ‘regelmoment’. De logistiek loopt anders dan normaal. En je kind moet even zelf naar huis fietsen vanaf een vriendinnetje. Dat kan best, ze weet de weg en het is nog licht. Geen probleem toch? Maar dan komt er toch ineens weerstand, strijd of een vloed aan redenen waarom het niet kan die jij niet snapt..
Juist op deze momenten komen kinderen met uitspraken en redenen die vaak niet goed te rijmen zijn. Je krijgt een antwoord dat voor je gevoel niet past bij de vraag of het antwoord dat je ongeveer verwachtte. Jij voorzag geen problemen. Je kind daarentegen lijkt allerlei beren op de weg te zien. Veel kinderen vinden het echter heel moeilijk om dit goed onder woorden te brengen. Dit is omdat:
Dus wat krijg je dan: je kind zegt het één, maar bedoelt eigenlijk het ander.. Wij werken in de praktijk bijna alleen maar met onzekere en bange kinderen. Dus wij zijn inmiddels getrainde luisteraars op dit gebied. We kunnen deze uitspraken goed herkennen en vertalen naar signalen van angst en onzekerheid. We weten ook dat als je het vertaalt en begrip toont, de spanning direct al wat zakt. Doordat je aangeeft dat het niet erg is dat een kind bang is, valt er al één angst af: gek gevonden te worden omdat je iets niet durft of spannend vindt. Geloof me, dat scheelt vaak al een slok op een borrel!
Als jij dit ook kunt, zal je merken dat hiermee de weerstand die je ervaart, de strijd, het tegenstribbelen, ook al minder wordt. Je hebt namelijk een overeenstemming bereikt: jullie zijn het erover eens dat je kind het spannend vindt. Dit in tegenstelling tot jij wilt iets, en je kind niet. Het is dus een eerste stap vooruit! Een vertrekpunt voor oplossingen. Hier kunnen we je ook van alles over vertellen, maar dat vraagt om een volgende blog.
Vandaag eerst de 5 meest gehoorde uitspraken van onzekere kinderen die eigenlijk betekenen: ik durf dat niet. Let op, de sleutel is dat deze uitspraken niet lekker matchen met wat je had verwacht.
Krijg jij ook al voorbeelden hiervan in je hoofd? Of brengt het je op andere uitspraken, die nog niet in dit rijtje staan, maar die er goed bij zouden passen? Post ze dan hieronder. Deze vijf zijn de uitspraken die zo bij mij opkomen, maar ongetwijfeld zijn er nog een hele hoop meer!
De uitspraken komen voort uit onzekere of bange gedachten. Een angstige voorspelling. Bijvoorbeeld niet van de glijbaan durven omdat je bang bent om te hard in het water te plonsen onderaan de glijbaan. Of niet durven oefenen met honden omdat je bang bent dat ze te dichtbij zullen komen. Deze angstige gedachten belemmeren je kind om het aan te gaan, te oefenen, en om te ervaren dat het zal meevallen. Bovendien is deze angstige voorspelling bijna altijd overdreven. Je plonst wel, maar je gaat niet meters onder water. Er zijn wel honden, maar ze komen niet allemaal zomaar op je afrennen. De gedachten kloppen dus niet. Maar zo lang ze dit denken, zal de angst blijven bestaan. Er moet dus ‘omgedacht’ worden. Dit is een belangrijk onderdeel van onze behandeling. Bij meer passende en dus ware gedachten, zal wél geoefend worden. Gun jij je kind dit ook? En wil je weten hoe je dit kunt bereiken? Neem dan contact met ons op of bekijk onze diensten
Wat betreft de uitspraken van kinderen die iets niet willen doen omdat ze het spannend vinden: Vul jij ons rijtje aan?
In 2021 gingen in Nederland 25 962 echtparen uit elkaar. En 51,9 procent van hen…
Met informatieverwerking wordt de manier bedoeld waarop we informatie die we met onze zintuigen opvangen…
De Dikke van Dale definieert het woord intelligentie als “verstandelijke begaafdheid”. Intelligentie wordt uitgedrukt in…
Mindset. Een begrip dat we allemaal kennen, maar wat is dat mindset nou eigenlijk? En…
Het is donderdagochtend en ik ben op weg naar mijn werk. Fietsend leg ik de…
Het is zomervakantie. Komkommertijd. De meeste van onze cliëntjes zijn of gaan op vakantie, dus…